Veren rasvahapot paljastavat mitä lapsesi pistää suuhunsa

31.03.2017

Lasten veren rasvahappokoostumukseen on mahdollista vaikuttaa perhekeskeisellä elintapaohjauksella, osoittaa TtM Taisa Venäläisen tuore väitöskirjatutkimus. Verestä erotetun plasman rasvahappokoostumus kuvastaa lasten ruokavalion rasvan laadun lisäksi myös hiilihydraattien laatua. Esimerkiksi öljyhapon suhteellinen osuus plasmassa on runsaasti sokeria käyttävillä suurempi ja paljon täysjyväviljatuotteita käyttävillä pienempi kuin muilla. Tulokset viittaavat siihen, että liika sokerinsaanti voi kiihdyttää elimistön omaa rasvahappojen tuotantoa.

Elintapaohjauksella voidaan vaikuttaa lasten ruokavalion rasvan laatuun suosittelemalla pehmeän kasvirasvan käytön lisäämistä. Vähintään 60 prosenttia rasvaa sisältävien kasvirasvalevitteiden runsas käyttö oli yhteydessä suurempiin välttämättömien monityydyttymättömien rasvahappojen, linoli- ja alfa-linoleenihappojen osuuksiin plasmassa. Runsaasti kasvirasvalevitteitä käyttävillä oli lisäksi plasmassa vähemmän tyydyttyneitä ja kertatyydyttymättömiä rasvahappoja, minkä on osoitettu olevan terveydelle eduksi. Plasman suuri tyydyttyneiden ja kertatyydyttymättömien rasvahappojen osuus ja pieni monityydyttymättömien rasvahappojen osuus olivat tutkimuksen mukaan yhteydessä suurempaan sydän- ja verisuonitautiriskiin jo lapsuudessa.

Runsas makeisten syönti oli yhteydessä maksan delta-9-desaturaasin aktiivisuuden suurenemiseen. Delta-9-desaturaasi on entsyymi, joka auttaa muodostamaan tyydyttyneistä rasvahapoista öljyhappoa ja muita kertatyydyttymättömiä rasvahappoja. Siten se estää tyydyttyneiden rasvahappojen kertymistä maksaan, mutta toisaalta edistää rasvahappojen erittämistä maksasta verenkiertoon. Runsaalla hiilihydraattien saannilla on aikaisemmin huomattu olevan yhteys tämän entsyymin suurempaan aktiivisuuteen aikuisilla, mutta lapsilla tätä ei ole ennen tutkittu. Lapsilla ei myöskään ennen tätä tutkimusta ole todettu korkeamman entsyymiaktiivisuuden olevan yhteydessä korkeampaan sydän- ja verisuonitautiriskiin. Entsyymiaktiivisuuden suureneminen viittaa siis maksan lisääntyneeseen tyydyttyneiden rasvahappojen muodostukseen sokereista, mikä on rasva-aineenvaihdunnalle ja terveydelle haitallista.

Lasten liikunta ja ravitsemus -tutkimus selvittää kuopiolaisten lasten terveyttä

Tutkimus tehtiin Itä-Suomen yliopistossa kansanterveystieteen ja kliinisen ravitsemustieteen yksikössä ja osana biolääketieteen yksikön Lasten liikunta ja ravitsemus (PANIC) -hanketta, johon osallistuu 512 iältään 6–8-vuotiasta Kuopiossa vuosina 2007–2009 ensimmäisen luokan aloittanutta lasta perheineen. Hankkeessa lapsille ja heidän perheilleen annettiin sekä ravitsemus- että liikuntaohjausta kahden vuoden ajan. Lasten liikunta ja ravitsemus -hanke tutkii laajasti lasten elintapoja, terveyttä ja hyvinvointia. Lasten ruokavaliota selvitettiin neljän päivän ruokapäiväkirjalla ja plasman rasvahappokoostumus määritettiin paastoverinäytteestä kaasukromatografialla.

Terveystieteiden maisteri Taisa Venäläisen väitöskirja Plasma Fatty Acid Composition, Dietary Components and Cardiometabolic Risk Factors In Children - Cross-Sectional Associations And Effect of a Lifestyle Intervention (Plasman rasvahappokoostumus, ruokavalio sekä aineenvaihdunta- ja verenkiertoelinsairauksien vaara lapsilla – Yhteydet poikkileikkausasetelmassa sekä elintapaohjauksen vaikutus) tarkastetaan Itä-Suomen yliopiston terveystieteiden tiedekunnassa. Vastaväittäjänä toimii dosentti Kirsi Laitinen Turun yliopistosta ja kustoksena professori Ursula Schwab Itä-Suomen yliopistosta.

Taisa Venäläinen on 37-vuotias syntyperäinen kuopiolainen, joka kirjoitti ylioppilaaksi Kuopion klassillisesta lukiosta vuonna 1999. Hän aloitti ravitsemustieteen opinnot silloisessa Kuopion yliopistossa vuonna 2001. Hän valmistui terveystieteiden maisteriksi ja laillistetuksi ravitsemusterapeutiksi vuonna 2011.

09.01.2018Kehon koostumus vaikuttaa lasten luuntiheyteen
26.06.2017Aktiivinen arki voi vähentää ylipainon riskiä jo lapsilla
12.04.2017Valikoivan lapsen ruokavaliossa voi olla puutteita
03.04.2017Perhetausta vaikuttaa lasten ohjatun liikunnan määrään ja ruutuaikaan
31.03.2017Veren rasvahapot paljastavat mitä lapsesi pistää suuhunsa
06.02.2017Reipas liikunta yhteydessä parempaan valtimoterveyteen jo lapsuudessa
29.09.2016Samat geenit vaikuttavat syntymäpainoon ja aikuisiän terveyteen
13.09.2016Terveellinen ruokavalio tukee lasten lukutaitoa
13.09.2016Lasten liikunta ja ravitsemus meni Instaan ja Twitteriin!
07.09.2016Alle 8-vuotiaiden lasten liikuntasuositukset julkaistiin

Siirry arkistoon »