Valikoivan lapsen ruokavaliossa voi olla puutteita

12.04.2017

Tuoreen tutkimuksen mukaan erilaiset syömiskäyttäytymisen piirteet, kuten myönteinen suhtautuminen syömiseen tai valikoivuus, vaikuttavat lasten ateriarytmiin ja ruokavalion terveellisyyteen. Varsinkin valikoivasti syövän lapsen vanhempien on tärkeää huolehtia ruokavalion monipuolisuudesta. Lasten liikunta ja ravitsemus -tutkimukseen liittyvät tulokset julkaistiin äskettäin Appetite -lehdessä. 

Itä-Suomen yliopiston biolääketieteen yksikössä toteutetussa tutkimuksessa selvitettiin syömiskäyttäytymisen eri piirteiden vaikutuksia ateriarytmiin ja ruoka-aineiden käyttöön kuopiolaisilla 6–8-vuotiailla lapsilla.

Lapset, joilla oli myönteinen suhtautuminen syömiseen ja jotka nauttivat erilaisista ruoista, söivät useammin pääaterioita, eli aamupalan, lounaan ja päivällisen, kuin valikoivammin syömiseen suhtautuvat lapset. Valikoivammin ruokaan suhtautuvat lapset söivät vähemmän kasviksia, viljatuotteita, lihaa ja juustoa kuin ne, joilla oli myönteisempi suhtautuminen syömistä kohtaan ja jotka nauttivat enemmän syömisestä.

Ruokavalio monipuolisemmaksi hyvillä konsteilla

Aiemmissa tutkimuksissa on havaittu, että tietyt syömiskäyttäytymisen piirteet lapsilla, kuten voimakas syömisen halu, voivat lisätä ylipainon riskiä. Painonhallinnan ongelmat voivat jatkua aikuisiällä, sillä syömiskäyttäytymisen piirteiden on myös todettu säilyvän lapsuudesta aikuisikään.  Toisaalta niillä lapsilla, jotka nauttivat syömisestä ja joilla on muita voimakkaampi syömisen halu, ruokavalio on todennäköisesti monipuolisempi ja siten terveellisempi kuin lapsilla, jotka ovat kovin valikoivia ruokansa suhteen.

Valikoivasti syövillä lapsilla ruokavalio saattaa jäädä suppeaksi ja kasvua edistävien ravintoaineiden saanti niukaksi. Näiden lasten vanhempien olisi hyvä tunnistaa tämä piirre lapsessaan, koska valikoivasti syövän lapsen ruokavalion laajentaminen voi vaatia erityistä vaivannäköä. Lapsi oppii yleensä pitämään uusista mauista ja ruoka-aineista, kun vanhemmat näyttävät itse esimerkkiä ja tarjoavat säännöllisesti uusia makuja. Lapsi kannattaa myös ottaa avuksi keittiöön esimerkiksi perheen salaattivastaavaksi, jolloin kasviksia saattaa eksyä puolivahingossa pienen apulaisen suuhun.

Tietoa lapsen syömiskäyttäytymisestä voidaan käyttää apuna myös terveydenhuollossa, kuten neuvoloissa, arvioitaessa ravitsemussuositusten toteutumista. Jos lapsen syömiskäyttäytymisessä on vanhempia huolestuttavia piirteitä, niistä kertominen voi auttaa terveydenhoitajaa tunnistamaan lapsen ruokavaliosta mahdollisia ongelmakohtia.

Aineisto laajasta Lasten liikunta ja ravitsemus -tutkimuksesta

Tutkimus tehtiin Itä-Suomen yliopistossa osana Lasten liikunta ja ravitsemus -tutkimusta, johon osallistui 512 iältään 6–8-vuotiasta Kuopiossa vuosina 2007–2009 ensimmäisen luokan aloittanutta lasta perheineen. Lasten ruokavaliota selvitettiin neljän päivän ruokapäiväkirjalla ja syömiskäyttäytymistä mitattiin lasten syömiskäyttäytymiskyselyn avulla.

Lisätietoja:

Henna Jalkanen, TtM, laillistettu ravitsemusterapeutti, Itä-Suomen yliopisto, biolääketieteen yksikkö, henna.jalkanen (a) uef.fi

Tutkimusartikkeli:

H. Jalkanen, V. Lindi, U. Schwab, S. Kiiskinen, T. Venäläinen, L. Karhunen, T.A. Lakka, A.M. Eloranta. Eating behaviour is associated with eating frequency and food consumption in 6–8 year-old children: The Physical Activity and Nutrition in Children (PANIC) study. Appetite, julkaistu verkossa 15.3.2017. http://doi.org/10.1016/j.appet.2017.03.011

09.01.2018Kehon koostumus vaikuttaa lasten luuntiheyteen
26.06.2017Aktiivinen arki voi vähentää ylipainon riskiä jo lapsilla
12.04.2017Valikoivan lapsen ruokavaliossa voi olla puutteita
03.04.2017Perhetausta vaikuttaa lasten ohjatun liikunnan määrään ja ruutuaikaan
31.03.2017Veren rasvahapot paljastavat mitä lapsesi pistää suuhunsa
06.02.2017Reipas liikunta yhteydessä parempaan valtimoterveyteen jo lapsuudessa
29.09.2016Samat geenit vaikuttavat syntymäpainoon ja aikuisiän terveyteen
13.09.2016Terveellinen ruokavalio tukee lasten lukutaitoa
13.09.2016Lasten liikunta ja ravitsemus meni Instaan ja Twitteriin!
07.09.2016Alle 8-vuotiaiden lasten liikuntasuositukset julkaistiin

Siirry arkistoon »