Perhelähtöinen ohjaus sai lapset liikkumaan enemmän ja syömään terveellisemmin

08.03.2016

Tuoreen tutkimuksen mukaan yksilöllinen ja perhelähtöinen elintapaohjaus auttaa lisäämään alakouluikäisten lasten liikuntaa ja parantamaan heidän ruokavalionsa laatua. Itä-Suomen yliopiston Lasten liikunta ja ravitsemus -tutkimuksen tulokset julkaistiin äskettäin Preventive Medicine -lehdessä.

– Elintapaohjaukseen osallistuneiden perheiden lapset liikkuivat enemmän ja söivät enemmän kasviksia ja pehmeitä rasvoja sisältäviä levitteitä ja saivat ruokavaliostaan enemmän tärkeitä ravintoaineita kahden vuoden seurannan jälkeen kuin verrokkiryhmään kuuluneiden perheiden lapset. Ohjauksen vaikutus kokonaisruutuaikaan jäi sen sijaan vähäisemmäksi, summaa lääketieteen tohtori Anna Viitasalo Itä-Suomen yliopistosta.

Tutkimuksessa tarkasteltiin kahden vuoden aikana toistuvasti annetun yksilöllisen ja perhelähtöisen liikunta- ja ravitsemusohjauksen vaikutusta yli 500 kuopiolaisen 6–8-vuotiaan lapsen liikuntatottumuksiin, ruutuaikaan ja ruokavalion laatuun.

Tutkimus osoitti, että erityisesti vapaa-ajan liikunta lisääntyi elintapaohjausta saaneilla lapsila, mutta väheni lapsilla, jotka eivät saaneet ohjausta.  Tietokoneen ja pelikonsolien käyttö lisääntyi molemmissa ryhmissä, mutta elintapaohjausta saaneilla lapsilla vähemmän kuin muilla.

Elintapaohjausta saaneet lapset lisäsivät paitsi kasvisten myös rasvattoman maidon ja kasviöljypohjaisten levitteiden käyttöä. Myönteiset ruokavaliomuutokset näkyivät suurentuneena kuidun, C-vitamiinin ja E-vitamiinin saantina.

Vanhempien rooli on ratkaiseva

– Vanhemmat voivat vaikuttaa paljon lastensa elintapojen kehittymiseen terveellisemmiksi. Yksilöllinen opastus voisi tulla osaksi neuvola- ja kouluterveydenhuoltoa. Elintapasairauksien ehkäisyssä tällaisella toiminnalla voidaan säästää euroja, toteaa tutkimuksen johtaja, professori Timo Lakka.

Perheet osallistuivat kahden vuoden seurannan aikana kuuteen henkilökohtaiseen liikunta- ja ravitsemusohjaustapaamiseen, joissa suunniteltiin liikunnan lisäämistä, ruutuajan vähentämistä ja ruokavalion laadun parantamista ottaen yksilöllisesti huomioon perheen omat lähtökohdat. Lisäksi lapsilla oli mahdollisuus osallistua tutkimuksen järjestämiin viikoittaisiin liikuntakerhoihin. Lasten liikunta, ruutuaika ja ruokavalio kartoitettiin tutkimuksen alussa ja lopussa. 

Lisätietoja:

Professori Timo Lakka, biolääketieteen yksikkö, lääketieteen laitos, Itä-Suomen yliopisto,
p. 0407707329, timo.lakka (at) uef.fi

http://www2.uef.fi/fi/biolaaketiede/lasten-liikunta-ja-ravitsemus

Tutkimusartikkeli:

Viitasalo A, ym. The effects of a 2-year individualized and family-based lifestyle intervention on physical activity, sedentary behavior and diet in children. Preventive Medicine 2016;87:81–88. Ilmainen kokoteksti: http://authors.elsevier.com/a/1SdzeKt2pinCa

Infograafi ravitsemustuloksista:

https://infogr.am/ravitsemus-567364

Infograafi liikuntatuloksista:

https://infogr.am/liikunta-61846872

09.01.2018Kehon koostumus vaikuttaa lasten luuntiheyteen
26.06.2017Aktiivinen arki voi vähentää ylipainon riskiä jo lapsilla
12.04.2017Valikoivan lapsen ruokavaliossa voi olla puutteita
03.04.2017Perhetausta vaikuttaa lasten ohjatun liikunnan määrään ja ruutuaikaan
31.03.2017Veren rasvahapot paljastavat mitä lapsesi pistää suuhunsa
06.02.2017Reipas liikunta yhteydessä parempaan valtimoterveyteen jo lapsuudessa
29.09.2016Samat geenit vaikuttavat syntymäpainoon ja aikuisiän terveyteen
13.09.2016Terveellinen ruokavalio tukee lasten lukutaitoa
13.09.2016Lasten liikunta ja ravitsemus meni Instaan ja Twitteriin!
07.09.2016Alle 8-vuotiaiden lasten liikuntasuositukset julkaistiin

Siirry arkistoon »